Blog

plastik üzerine baskı yapma

Serigrafi Baskı Tekniği ve Araç Gereçleri Nelerdir?

Serigrafi tekstil alanında desen, gazete baskı gibi çeşitli yerlerde kullanılan teknik; elek baskı, şablon baskı, ipek baskı olarak da bilinmektedir. Serigrafi tekniği ahşap veya metal bir çerçeveye ipek, metal, plastik dokumadan baskı çerçeveleri oluşturulur. Oluşturulan çerçevelerin baskı yapılması istenilen yerler açık kalacak diğer alan maskeleme, boyama veya fotomekanik yöntemiyle kapatılır.

Üzerine koyulan istenilen renkteki kumaşın cinsine göre tekstil boyası, baskı mürekkebi rakle yöntemiyle boyanın istenilen deseni oluşturarak kağıt, cam veya kumaş üzerine transfer edilmesine serigrafi denir. Tekstil firmalarında el varyantı olarak bilinen teknik, müşterilerin üretim için sipariş verecekleri kumaşı öncelikli olarak görmesini sağlamaktadır. Böylelikle üretim aşamasına gelinmeden tüm hatalar düzeltilebilmektedir veya üretim aşamasında oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilmektedir. Serigrafik teknik gerekli araç gereçleri doğru kullanılmasıyla doğabilecek yanlışlıkların önüne geçilebilir.

Gazeler(Elek dokumalar):Yapılacak işe göre elek dokumlarının seçilmesi işim kaliteli olması bakımından önemlidir. Mürekkep veya boyanın baskı alanına geçirgenliği dokuma ipliğinin kalınlığı ve iplik sayısına bağlıdır. 3 çeşit gaze çeşidi vardır. İpek dokuma, Sentetik dokuma ve Metal dokumadır.

Çerçeveler: Serigrafi tekniği için ahşap veya metal çerçevelerin olması şarttır.

Rakle (Sıyırıcı):Elek üzerindeki boya, mürekkep gibi malzemelerin transfer işlemini gerçekleştirir.

Serigrafi Baskı Boya Veya Mürekkepleri: Yapılacak işe göre en uygun boya veya mürekkebin kullanılması gerekmektedir. Tekstilde kumaşın cinsine boya veya baskı çeşidine göre mürekkep seçilmelidir.

İncelticiler, Geciktiriciler, Hızlandırıcılar: Boyanın veya mürekkebin serigrafi tekniğinin tam uygulanması için inceltilmesi gerekmektedir. Geciktirici teknik ile yaz aylarındaki çabuk kuruma engellenir. Hızlandırıcı ile de gerekli zamanlarda hızlı kuruma için gereklidir.